This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Discriminarea femeilor

Discriminarea femeilor la locul de munca

De-a lungul timpului anumite grupuri sociale au fost considerate superioare fata de altele, albii se credeau mai presus de cei de culoare, barbatii mai buni ca femeile... Omul este o fiinta complicate si poate de aceea orgoliul sau il face sa se considere varful evolutiei speciilor de pe pamant.
Ce ii face pe oameni diferiti de animale? Una dintre trasaturile distinctive este chiar discriminarea, aceasta tendinta transmisa din generatie in generatie care ii face pe oameni sa uite ca sunt la fel, ca se nasc cu aceleasi drepturi si aceleasi indatoriri.
Modernitatea, in special miscarile cultural si filosofice, i-a facut pe oameni sa isi reconsidere statutul sis a se gandeasca la o modalitate prin care oamenii sa fie egali…si asa s-au nascut drepturile omului. Dupa atata timp insa, discriminarea este o practica foarte raspandita si azi in cele mai variate domenii si situatii.
Unul dintre tipurile de discriminare frecvente este cea de la locul de munca. Atat in Romania cat si in alte tari sunt femei care s-au confruntat macar o data in viata cu o forma de hartuire, de la patrunderea nepermisa a hartuitorului in spatul intim al victimei, glume cu caracter sexual, limbaj obscen, pana la solicitarea de favoruri sexuale. Atunci de ce se tem sa ii actioneze pe hartuitori in justitie?
De cele mai multe ori, in momentul in care sunt puse in fata unei astfel de situatii, femeile aleg una din urmatoarele doua solutii: fie isi dau demisia si incearca sa isi caute alt loc de munca, fie accepta propunerea, temandu-se sa nu-si piarda locul de munca. Insa nici una nu se gandeste ca exista si o a treia solutie: aceea de a face o acuzatie de hartuire sexuala pentru ca cele care urmeaza dupa ele sa nu treaca prin acelasi lucru.
Din pacate exista numeroase cazuri in care femeile sunt privite de catre colegii sau sefii lor ca obiecte sexuale, care ar trebui sa accepte glumele, bancurile obscene, pipaielile si propunerile lor.
Problema este ca putine femei sunt constiente de faptul ca Romania are o lege care sanctioneaza discriminarea, Legea nr. 48, adoptata in anul 2002, iar Consiliul National de Combatere a Discriminarii functioneaza din anul 2003. Rolul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii este de a informa si de a forma societatea romaneasca in vederea eliminarii oricarei forme de discriminare, de a investiga si de a sanctiona actele de discriminare, contribuind astfel la crearea unui climat general de incredere, respect si solidaritate, definitoriu pentru o societate democratica si europeana.
Desi exista posibilitatea de a adduce in fata justitiei acest fel de discriminare am aflat cu stupoare - cautand pe internet numarul de astfel de cazuri – ca nu exista niciunul. Ciudat, deoarece in urma unui sondaj a rezultat ca un procent de 6% din persoanele investigate care au trecut sau care cunosc persoane care au trecut prin astfel de situatii de discriminare sexuala. Acesta lipsa de actiune este consecinta lipsei de informare si de educatie a femeilor asupra posibilitatilor de aparare impotriva acestui gen de discriminare.
In alte tari, insa, situatia este cu totul diferita. Spre exemplu, in Marina Militara a S.U.A. au fost stabilite anumite comportamente acceptabile si inacceptabile. Astfel, exista o Zona verde care cuprinde comportamentul acceptabil cum ar fi: consilierea; complimente de natura nesexuala; atingerea cotului; exprimarea unor preocupari. Urmeaza Zona galbena care implica un comportament ce ar putea fi considerat hartuire sexuala, - precum limbajul obscen; fluieraturi; comentarii de natura sugestiva; scrisori sau poezii nedorite -, dar care se poate controla. In final, mai este si Zona rosie, cea a comportamentului inacceptabil: fotografii de natura sexuala explicita; atingerea persoanei; folosirea statutului pe care il ocupa cineva sau recurgerea la amenintari pentru a obtine gratificatii sexuale; comentarii de natura sexuala. In functie de aceste zone, masurile sunt mai dure sau mai putin dure. In SUA acest delict este pedepsit dur, iar oameni nu au prejudecati in a-si apara drepturile.
In consecinta, tot ce ne ramane este sa invatam sa ne aparam drepturile si deminitatea fara teama luand in seama exemplele altor persoane care au trecut prin asa ceva si au avut curaj sa apeleze la organele autorizate.

Scris de:Darandoi Roxana


Discriminarea femeilor la locul de munca


       Probabil ca orice femeie se va simti la un moment dat mai mult sau mai putin discriminata la locul de munca din cauza simplului fapt ca... e femeie. Discriminarea impotriva femeii poate pleca de la simple impresii, glume, diferente de salariu, pana la hartuire sexuala.

Care sunt motivele pentru care o femeie este discriminata la locul de munca?

1. Un angajator poate considera o femeie inferioara unui barbat din punct de vedere al eficientei, al rapiditatii si al inteligentei. De aceea, respectivul angajator va prefera sa isi formeze o echipa exclusiv masculina.

2. Unele domenii sunt considerate a fi destinate in special barbatilor. Ma gandesc aici la serviciul militar, politie, munca grea, functii de conducere si altele. Insa femeile au inceput incet incet sa patrunda si in astfel de medii si domenii, astfel incat se incearca o uniformizare a prezentei sexelor in majoritatea domeniilor. Totusi, intr-o echipa preponderent masculina, femeile, minoritare fiind, vor intampina anumite dificultati.

3. Femeia este constransa de multe ori de maternitate in ceea ce priveste locul de munca. Desi este ilegal, inca mai exista firme care concediaza angajatele in momentul in care sunt insarcinate.

Articolul 59, aliniatul c din Codul Muncii precizeaza ca este interzisa concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Mai mult, protectia maternitatii la locul de munca este legiferata prin Ordonanta de Guvern 96/2003.Potrivit acestui act normativ, orice tratament cu tenta discriminatorie, legat de sarcina sau de concediul de maternitate, constituie o ilegalitate in sensul legii.

De aceea, este interzis ca la angajare sa i se solicite unei candidate sa prezinte un test de graviditate sau sa semneze un angajament ca nu va ramine insarcinata sau ca nu va naste pe durata de valabilitate a contractului individual de munca.

Pentru eliminarea discriminarii, legiferarea consta in Legea nr. 202/ 2002, modificata si completata de Ordonanta nr. 84/ 2004, care are drept scop asigurarea egalitatii de drepturi dintre femei si barbati.

Problema deja existenta este insa inrautatita tocmai de victime. Astfel, femeile prefera sa taca si sa nu semnaleze nici un fel de abuz in momentul in care se simt si sunt discriminate intr-un mod sau altul. Teama de a nu fi concediate, de a nu mai fi platite, de a avea probleme mai tarziu in cariera si viata personala sau de a fi privite altfel le condamna la tacere.

Mai mult, femeile nu au incredere in aplicarea legii. Intr-adevar, exista firme cu circuit inchis, care isi inchipuie ca isi pot stabili propriile reguli. Insa, atat timp cat lucrezi cu actele in regula si depui o plangere referitoare la o anumita manifestare a discriminarii, autoritatile vor interveni si vor reglementa situatia.

Asa ca, in momentul in care esti supusa unui tratament discriminatoriu pentru simplul fapt ca esti femeie, nu sta pe ganduri si nu face compromisuri. Adreseaza-te cu o plangere sau sesizare Inspectiei Muncii sau Consiliului National Antidiscriminare.

In momentul in care cel acuzat va fi adus in instanta, el risca amenzi de pana la 15.000 de lei sau chiar inchisoare. Asa ca renunta la tacere sau la "solutia" numita demisie. Lucrurile se pot rezolva si in favoarea ta, mai ales ca tu nu ai nici o vina pentru toate cele intamplate.
Scris de:Dorneanu Iulia
Femeia in societate
Traim intr-o lume a barbatilor. Este un fapt real.
     De-a lungul istoriei au existat si asa numitele perioade de ‚matriarhat’, in care femeile conduceau societatea, avand, probabil, si pe acea vreme, inclinatii catre frumusete, spiritualitate si lumea interioara ; barbatii erau folositi indeosebi pentru munca si procreere. In timp, rolurile s-au inversat – si de cateva mii de ani lumea e condusa de spiritul masculin, cu atributele sale : ratiunea, forta, inclinatia catre materialitate, catre lumea exterioara.
     In ce masura ne-a fost de folos aceasta perioada de ‚patriarhat’, in care pana si Dumnezeu este vazut ca avand genul masculin, vor evalua generatiile viitoare.
     Momentan, sa privim la cateva realitati contemporane in ceea ce priveste situatia femeii.
     Comentariile urmatoare sunt preluate din articole aparute in ziare locale despre acest subiect.
     Iata cateva statistici referitoare la femei (sursa - ziarul 7Plus):
       - 70 % din cele 1,2 miliarde de oameni care traiesc in saracie sunt femei si copiii lor;
       - numai 21% dintre directorii de firme particulare din lume sunt femei;
       - 62 % dintre somerii planetei sint femei;
       - 85 de milioane de femei sunt analfabete, fata de numai 45 de milioane de barbati analfabeti;
       - 700 de milioane de femei nu beneficiaza de hrana, apa, scolarizare si ingrijire medicala la un nivel corespunzator;
       - peste 1.400 de femei mor zilnic in timpul nasterii
      Discriminarea femeii este inca o realitate. Nu in toate tarile, nu in toate domeniile – ci in majoritatea. Femeile continua sa fie victime ale violentelor domestice, ale tabuurilor religioase sau culturale si ale discriminarii la locul de munca. Sursa – ziarul EVZ :
      Un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Muncii si publicat de revista „Time“ scoate in evidenta faptul ca egalitatea de sanse intre barbati si femei, in ce priveste cariera, este un ‚mit’ cel putin in tarile Uniunii Europene. Aici, femeile reprezinta doar intre 20 si 30% din totalul directorilor executivi, patronilor de mari companii, managerilor in toate domeniile de afaceri si politicienilor. De asemenea, datorita politicilor de intrajutorare pentru viitoarele mame, practicate de guverne sau corporatii, femeile din Europa pot avea o slujba, dar nu si o cariera. Un sociolog afirma afirma : “A fi o potentiala mama devine de multe ori un obstacol pentru femei cu anumite functii si slujbe, iar acesta este un fapt in toata Europa”.
      O femeie care-si doreste un copil este considerata de multe ori incapabila de a detine o functie de conducere. Rezultatul este un sistem in care putine femei se bucura de mobilitate pentru a-si construi o cariera. S-a ajuns ca ele sa fie excluse din domeniile competitive in care exista perspective unei angajari.
      Din fericire, in Romania situatia se aseamana mai mult ce ceea ce se intampla in SUA, unde exista o liberate si oportunitati mult mai mari pentru femei decat in Europa. Femeile se implica in sfera decizionala mult mai puternic, iar existenta unui copil nu le impiedica sa-si formeze o cariera, mai ales cand activitatea prestata, conditiile de munca si de salarizare sunt deosebite. Un consultant in resurse umane afirma : „Suntem o piata atipica pentru Europa. Nu m-as mira daca studiile de la noi ar arata alte lucruri decat in UE. Mentalitatea romanilor incepe sa se schimbe.“
      Un portret al femeii actuale din Romania, potrivit unui studiu realizat de Institutul Metro Media Transilvania, prezinta o persoana ce spala, calca, plateste intretinerea si face curat, dar ravneste la avansare si afirmare la serviciu. Necasatorita, uneori cu un copil, chiar daca este total de acord ca, pentru a creste fericit, un urmas are nevoie si de un tata. Si, nu in cele din urma, religioasa, dar independenta.
     Potrivit sondajului, motivatiile principale la locul de munca sunt, pentru femeia din Romania, posibilitatea de a fi un ajutor direct pentru ceilalti si sansa de a castiga foarte multi bani, precum si de avansare si afirmare. In plus, din ce in ce mai multe romance vad in ocupatia de casnica un sentiment de nerealizare, preferand activitati profesionale inalte, in domeniul afacerilor si chiar al politicii. 
     Daca in ceea ce priveste cariera mentalitatea e in schimbare, se pare ca in ce priveste viata de cuplu femeile sunt inca tributare unor mentalitati care nu intotdeauna le sunt de folos.
     Un sondaj realizat de Metro Media Transilvania a scos in evidenta urmatoarele idei despre conceptul de familie al romancelor :
·     40% din femei ar accepta relatia cu un partener infidel si 80% ar fi gata sa renunte la viata sexuala pentru a salva cuplul
·     70% ar ramane intr-o relatie nepotrivita, pentru copii
     Sociologii explica aceste rezultate prin faptul ca societatea romaneasca priveste in continuare familia prin prisma valorilor modelului ‚burghez’. Ele sunt gata sa accepte infidelitatea pentru a mentine stabilitatea institutiei casatoriei, si sunt dispuse sa se sacrifice pentru copii pentru a evita un posibil divort.
     In ce priveste raportul munca-familie, conform unui studiu realizat de aceeasi institutie, femeile sunt interesate in primul rand de cariera si in al doilea rand de copii. Ele vor sa aiba copii, dar cauta sa intarzie, cat pot, sa devina mame. In plus, putine dintre acelea care au deja un copil (doar 15 %) mai vor sa aiba inca unul.
     Potrivit Federatiei Romane de Psihologie, majoritatea femeilor care au deja un copil nu mai doresc un altul din cauza nesigurantei zilei de maine, a modificarii perceptiei fata de institutia familiei, precum si din cauza miscarii de emancipare a femeii: „Femeia pierde din ce in ce mai mult din feminitate si, in consecinta, din maternitate, pentru ca ea cauta acum pozitii cat mai inalte in politica sau in firma”.
     In acelasi timp, cca. 86 % din cele care nu au inca nu copil isi doresc sa aiba unul „ca sa vada cum e”, crede psihologul, care a mai identificat un motiv: „Romancele inca mai cred ca a avea un copil cu un barbat e o modalitate in regula de a mentine o relatie !!??” In acelasi timp insa, exista si femei care nu doresc sa aiba copii intrucat acest lucru le impiedica sa aiba un loc de munca satisfacator.
     Ce-ar mai fi de spus ?
     Eu as spune ca femeile ar trebui sa se cunoasca si sa invete sa fie ele insele. Sa invete sa iubeasca. Si sa invete cum sa scape de imaginea pe care barbatii au asezat-o asupra lor, de milenii. Probabil ca ele, femeile care ar face asta, ar fi foarte buni conducatori la locul lor de munca. Si probabil ar putea conduce aceasta lume mai bine – cred ca ar fi mai multa bucurie, pace, armonie.
Scris de:Chidon Simona

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta pentri noi conteazaă!

Un produs Blogger.