This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

DISCRIMINARE in randul unor persoane celebre

 Discriminare rasiala

Celebrul model Claudia Schiffer se afla in centrul unui scandal, dupa ce o fotografie realizata in 2007, in care pozeaza ca si model de culoare, a fost folosita pentru aniversarea a 60 de ani a unei reviste considerate o "Biblie" a modei.

Fotografia in care modelul de 39 de ani era machiat pentru a arata ca o femeie de culoare, selectat pentru a aparea alaturi de alte 5 poze in editia aniversara Stern Fotografie, a fost realizata pentru o campanie Dom Perignon, a celebrului designer Karl Lagerfeld.

Si in 2007 fotografia a iscat scandal. Republicarea ei insa starneste si mai multe valuri, unii critici spunand ca e "de prost gust si chiar o ofensa", relateaza Daily Mail.

Concret, Claudia Shiffer este acuzata de "insensibilitate rasiala". Insa purtatorii de cuvant ai vedetei spun ca fotografia a fost scoasa din context, Claudia nefacand decat sa intruchipeze mai multe fantezii ale barbatilor. De altfel, in campania originala, modelul apare si ca secretara, dar si intruchipand-o pe Maria Antoanet


Cei mai multi dintre parinti ocolesc subiectele legate de culoarea pielii, crezand ca micutii lor sunt incapabili sa inteleaga asa ceva la varste atat de fragede.
Studiile au aratat insa ca atunci cand se decid, in sfarsit, sa o faca, e de cele mai multe ori prea tarziu, copiii avand deja propriile pareri, uneori discriminatorii.
Un studiu recent realizat de Khyllis Katz, de la Universitatea din Colorado, a aratat ca bebelusii observa inca de la varsta de sase luni diferentele de culoare ale pielii, relateaza Daily Mail.
In cazul celor albi caucazieni, carora li s-au aratat fotografii cu persoane de culoare, acestia au privit pozele timp indelungat, observand ca chipurile fotografiate sunt altfel decat ceea ce stiau ei. La fel s-a intamplat si in cazul celor 100 de bebelusi de culoare.
Studiul, care a cuprins mai multe etape diferite, a mai aratat ca varsta pana la care parintii trebuie sa poarte discutii despre diferitele rase si discriminare este 6 ani. Doar pana la aceasta varsta se pot schimba parerile lor, apoi devenind aproape imposibil.
Mos Craciun de culoare?


Un studiu care a incercat sa demonstreze ca micutii de 6 ani isi pot schimba convingerile vizavi de rase s-a derulat recent in Ohio. Unei clase de copii mixte, formata din albi si copii de culoare, i s-a citit o poveste de Craciun. In final, copiii l-au putut vedea si pe Mos Craciun desenat, care era de culoare.
Reactia a fost imediata. Copiii albi au privit cu neincredere, un timp...

In decurs de numai cateva minute, copiii au inceput insa sa gandeasca altfel, atitudinea lor schimbandu-se treptat. In timp ce unii spuneau ca sigur exista doi Mosi, altii erau de parere ca, probabil, Mos Craciun este mulatru.
Altii au acceptat ideea ca Mos Craciun de culoare munceste atunci cand cel alb este bolnav.

La sfarsitul aceleiasi saptamani, copiii au mai avut de-a face cu o surpriza: un Mos de culoare, la o petrecere organizata pentru ei. Indiferent de culoarea sau rasa acestuia, toti copiii s-au aratat la fel de bucurosi, semn ca ceva in mentalitatea lor se schimbase.

Experimentul a aratat astfel ca 6 ani este inca o varsta la care se mai poate schimba ceva, din pacate insa nu pentru mult timp. Chiar multi copii de culoare il deseneaza pe Mos Craciun ca fiind alb.

Industria de publicitate din SUA, acuzata de discriminare rasiala


    Industria de publicitate americana este acuzata de discriminare rasiala si ar putea fi chemata in instanta de o casa de avocatura care intentioneaza sa se alieze cu Asociatia nationala de promovare a drepturilor oamenilor de culoare.
Casa de avocatura Mehri & Skalet a anuntat ca este posibil sa faca front comun cu asociatia, pentru a-i chema la tribunal pe reprezentantii industriei, informeaza presa britanica.

Jurnalistii britanici dau ca exemplu segmentul de populatie de origine africana din Statele Unite, care, nu numai ca primeste onorarii mai mici pentru munca prestata, dar este si mult mai putin reprezentat in industria de advertising decat colegii lor caucazieni, conform unui studiu recent.

Acelasi studiu sugereaza ca agentiile de publicitate din SUA lucreaza cu "prejudecati rasiale adanc inradacinate, care blocheaza in mod sistematic includerea celor discriminati".

Absolventii de culoare din SUA castiga, in medie, in publicitate, cu 20 de centi mai putin la fiecare dolar castigat de colegii lor albi, si doar 10% dintre ei au sanse sa obtina un salariu anual mai mare de 100.000 de dolari.

Studiul indica si faptul ca agentiile de publicitate angajeaza cu mult sub 9.6% persoane de culoare, procent ce reprezinta ponderea oamenilor de culoare in populatia Statelor Unite.

Situatia este oarecum similara in Marea Britanie, unde, potrivit presei locale, doar 2% dintre angajatii agentiilor de publicitate sunt de origine asiatica, iar 1,7% sunt de culoare.

                Mutu discriminat rasial la Chelsea

   Adrian Mutu va contesta la TAS suma pe care o are de platit lui Chelsea, pe motiv ca a fost discriminat rasial de catre clubul englez.
"Adrian Mutu va contesta amenda record pe motiv ca a fost discriminat rasial de catre Chelsea. Romanul a fost obligat de FIFA sa achite fostului sau club uimitoarea suma de 13,8 milioane de lire sterline (n.r. aproximativ 17 milioane de euro) pentru ca a fost depistat pozitiv cu cocaina in 2004", scrie publicatia News of the World.

"In acest caz vorbim despre o discriminare clara fata de Mutu, care este roman, in timp ce alti jucatori englezi au fost gasiti vinovati de aceleasi lucru si nu au fost atat de sanctionati. Este evident pentru toata lumea ca este vorba despre o razbunare, care nu are baze legale, iar singura ei tinta este distrugerea lui Mutu", a spus avocatul Federatiei Internationale a Fotbalistilor Profesionisti, Marco Montanari.

Chelsea a cerut daunele pentru a acoperi suma de 16,8 milioane de lire sterline pe care au achitat-o in 2003 pentru achizitionarea atacantului roman de la Parma.

Scrsi de:Chidon Simona

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta pentri noi conteazaă!

Un produs Blogger.