This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS
DISCRIMINAREA ROMILOR PRIVIND SANATATEA PUBLICA
 
Studenti:  DORNEANU IULIANA
CROITORU ANCUTA
OPRICA VIORICA
SAIM GIGEL
Cuprins


                              I.            Introducere
                           II.            Obiectivele si ipotezele cercetarii
                       III.            Grupuri tinta
                       IV.            Metodologie abordata
                          V.            Bugetul campaniei
                       VI.            Interpretarea datelor
                   VII.            Concluzii

I.                  Partea introductiva

Prezenta romilor in Europa nu este istorie contemporana. Ei s–au stabilit aici in
secolele XIV si XV, in special in Romania, Spania, Portugalia, Franta, Germania,
Rusia. In ciuda unei identitati culturale comune, populatia de romi din Europa nu poate fi descrisa ca un singur grup, ci o imbinare de mai multe grupuri. Eterogenitatea, care se remarca de la tara la tara si chiar de la regiune la regiune, se datoreaza, in principal, adaptarii acestei populatii la statul in care s–au stabilit, dupa mai multe etape de migratie, din locul de origine, regiunea Punjab din India. De altfel, chiar si unele obiceiuri ale romilor s–au integrat in cultura tarilor gazda. Indiferent de origine, de–a lungul istoriei,romii din Europa au fost supusi
constant hartuirilor si persecutiilor.
Din cauza caracteristicii de popor nomad si a particularitatilor culturale, au
trecut prin perioade de sclavie. E suficient sa ne amintim de Ordinul Medina
Sidonia, emis de Isabel, din monarhia catolica, in 1492, prin care se ordona
persecutia romilor, a evreilor si a maurilor in Spania.Primii romi care au ajuns in principatele romane au fost liberi. Domnul Nicolae Gheorghe, un specialist in problematica romilor, sustine ca sclavia a fost rezultatul cresterii masurilor stringente luate de proprietarii de pamanturi, de curtile domnesti si de manastiri pentru a preveni ca forta de munca, pe care o constituia populatia roma, sa paraseasca principatele.
Ei incepusera sa plece din principatele romanesti pentru a scapa de pretentiile, mai apasatoare ca niciodata si de “dependenta fiscala limitata de domnitorii romani” cautand o “dependenta personala nelimitata de marii latifundiari ai tarii, de manastiri si de boieri” (Hancock care citeaza din Gheorghe,Sclavia romilor, 2000). Tratamentul aplicat romilor in perioada sclaviei era unul extrem de dur. Aveau mai putine drepturi decat un iobag din nastere – latifundiarii avand chiar si dreptul de a–i vinde sau de a–i oferi ca dar (Kenrick, 1998:138). Codul civil stipula ca romii veniti din afara granitelor sa fie proprietatea statului; in plus, fiecare copil rom nascut intre granitele principatelor devenea implicit sclav (Liegeois, 1968:110). Codul lui Basil, Lupul Moldovei, datat 1654, contine referinte cu privire la tratamentele si pedepsele la care erau supusi sclavii.
Toata aceasta istorie a discriminarii de–a lungul secolelor a dus la numeroase
situatii de excludere sociala a acestei minoritati in Europa, situandu– i printre cele mai vulnerabile grupuri de pe continent. Excluderea este cu atat mai vizibila in tarile sarace si in fostele state comuniste.
Populatia de romi este principala minoritate etnica in Europa. Se estimeaza un numar de sapte – doispezece milioane de romi, pana la doua treimi in tarile centrale si est Europene. Majoritatea romilor traiesc in tarile candidate sau tari in procesul de
aderare la Uniunea Europeana sau in statele care au devenit recent membre:
Romania, cu aproximativ 2,5 milioane, Ungaria, aproximativ 600 000 Bulgaria, in jur de 500 000. Slovacia, aproape 400 000 sau Republica Ceha, 300 000. Romania este tara cu cel mai mare numar de romi , peste 2 000 000.
Potrivit raportului Comisiei Europene din noiembrie 2004“Situatia romilor intr–o Uniune Europeana mai mare”, situatia generala a populatiei de romi din Europa in diferite sfere relevante pentru incluziunea sociala pot fi rezumate astfel:
Educatie: in multe tari exista o tendinta de segregare a copiilor romi, si de multe ori, in scolile publice, profesorii au tendinta de ai separa de restul elevilor ne
romi, separandu–i in clase se studio improvizate. In plus, nu se acorda
atentie oferirii unei educatii adecvate copiilor romi, cadrele didactice fiind de cele mai multe ori dezinteresate. Astfel, rezultatele scolare pe care copii romi le obtin reflecta
acest lucru.
Ocupatie: cateva din statele cu vechime in Uniunea Europeana au inclus
comunitatea de romi in Planurile Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Locuire: populatia de romi din intreaga Europa traieste in conditii inadecvate, sub limita standardelor de locuire, formand ghetouri caracterizate de infrastructura deficitara sau chiar inexistenta. Rata imbolnavirilor este foarte mare, iar riscul de a fi evacuati e tot timpul prezent.
Servicii de sanatate: saracia si conditiile proaste de locuire ale
comunitatilor de romi, pe langa discriminarea constanta in acordarea
de servicii medicale, au condus la imbolnavirea unui numar mare de
romi de boli precum tuberculoza sau hepatita. Studiile arata ca durata de
viata a populatiei de romi este mai mica decat cea a restului societatii.
Este nevoie insa de indicatori pentru a determina rata imbolnavirilor
si accesul romilor la sistemele de sanatate.

II. Obiective
1.      Derularea unei campanii de advocacy cu privire la dreptul testament egal pentru persoanele de etnie roma in sistemul sanitar: vizite in comunitati de romi
2.      Identificarea persoanelor neasigurate
3.      Informarea continua a cetatenilor romi cu privire la drepturile si obligatiile lor
1.     DESCRIEREA PROIECTULUI


Scopul format al proiectului este de a informa cetatenii de etnie roma cu privire la drepturile si obligatiile lor .Prin aceasta campanie dorim sa vedem daca exista discriminare din punct de vedere a sanatatii,iar pentru acest lucru vom chestiona atat cetatenii romi cat si cetatenii de etnie romana.
Proiectul se axeaza pe protectia drepturilor romilor care acceseaza serviciile publice de sanatate (medici de familie si unitati spitalicesti) si se adreseaza discriminarii persoanelor de etnie roma in sistemul medical , crescand vizibilitatea asupra obstacolelor care impedica accesul la sanatate.

2.     FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ STAREA DE SĂNĂTATE A ROMILOR

Ø  CONCEPTUL DE SANATATE  PUBLICA
Ø  SCOPURILE  SANATATII  PUBLICE
Ø  DOMENIILE PRINCIPALE
Ø  STEREOTIPURILE ŞI PREJUDECĂŢILE
Ø  PLATA INFORMALĂ
Ø  CONCEPTUL DE SANATATE  PUBLICA

  Sanatatea Publica reprezinta ansamblul cunostintelor deprinderilor si atitudinilor populatiei orientate spre mentinerea si imbunatatirea sanatatii.Sanatatea este starea de echilibru armonios ,fizic si psihic a individului integrat dinamic in mediul sau natural si social  (Seppilli 1985) Sanatate Publica  se discuta ca fiind ramura medicinii care se preocupa de supravegherea sanatatii populatiei de identificarea nevoilor sanitare.
  Scopul sanatatii publice este sa reduca: disconfortul, boala, incapacitatea (invaliditatea, handicapul) decesul prematur.

Ø  SCOPURILE  SANATATII  PUBLICE

  Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociala.
  Ocrotirea sanatatii prin mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor

Ø  DOMENIILE PRINCIPALE

  Demografia, Biostatistica. Epidemiologia. Conducerea serviciilor medico-sociale. Dreptul. Etica. Sistemul de sanatate care s-a dezvoltat in Romania dupa al Doilea Razboi Mondial  a fost sistemul de tipul Semashko finantat de stat. Principalele lui caracteristici erau fondurile necesare desfasurarii tuturor activitatilor din sistem erau asigurate in totalitate de stat..statul era proprietarul absolut al tuturor resurselor materiale si furniza serviciile de sanatate pentru toata populatia. Din 1994 a inceput trecerea spre un sistem de asigurari de sanatate mai descentralizat,pluralist. In Romania cea mai importanta lege din domeniul sanatatii este legea pentru reforma in domeniul sanatatii Legea nr  95/2006 care are ca obiectiv reglementarea serviciilor in domeniul sanatatii publice.
  Accesul romilor din România la serviciile de sănătate publică este redus. Cauzele sunt multiple şi sunt strâns legate intre ele. Ca să ai acces la serviciile de sănătate publică, în primul rând trebuie să ai asigurare de sănătate şi să fii inscris pe lista unui medic de familie. Medicul de familie, fiind la rândul lui un prestator de servicii, nu primeşte pe listele lui pacienţi care nu plătesc asigurarea de sănătate decât pe cei care plătesc consultaţia. Medicul de familie acorda pacienţilor fără asigurare de sănătate servicii care se regăsesc în pachetul minimal de servicii însă nu pot oferii pacienţilor trimiteri către medici de specialitate sau să elibereze reţete gratuite sau compensate.
  Principala problema este legata de lipsa asigurărilor de sănătate. Ca să ai acces la serviciile de sănătate publică din România, trebuie să faci dovada calităţii de asigurat medical. Foarte mulţi romi nu pot dobândi aceasta calitate din mai multe motive, dintre care amintim:
  - Lipsa actelor de identitate. Sunt foarte multe persoane din rândul romilor care fie au pierdut actul de identitate sau fie nu au avut niciodată act de identitate.
  - Lipsa locurilor de munca sau a veniturilor stabile care să permită plata contribuţiei obligatorie la CAS.
  - Neîncadrarea în limitele legii 416/2001 - legea venitului minim garantat. Pentru o persoana care nu are nici un venit, una dintre posibilităţile de a avea asigurare medicala este să fi asistat social. Neavând alte venituri o persoana poate solicita sprijinul autorităţi locale (serviciului social al primăriei) în vederea asistării. Conform legii 95/2006 - reforma în domeniul sănătăţii, capitolul asigurării de sănătate, o persoana care face dovada că este asistata social îndeplineşte şi calitatea de asigurat medical. Problemele legate de legalizarea domiciliului, determină imposibilitatea de a solicita sprijinul autorităţi locale în vederea încadrării în legea 416/2001-legea venitului minim garantat şi implicit imposibilitatea înscrierii la un medic de familie.

Ø  STEREOTIPURILE ŞI PREJUDECĂŢILE

  Din punct de vedere legal, dacă ai act de identitate şi faci dovada că plăteşti contribuţia la fondul asigurărilor de sănătate, nu ar trebuie să întâmpini bariere în ceea ce priveşte accesul la serviciile de sănătate publică.
  În realitate nu se întâmpla aşa. Sunt mulţi romi care fac dovada că sunt asiguraţi medical însă care au probleme în ceea ce priveşte accesul la serviciile de sănătate publică.
  Cauzele care determină acesta situaţie sunt:
            Stereotipurile şi Prejudecăţile afectează starea de sănătate a comunităţilor de romi. Sistemul asigurărilor de sănătate permite accesul la tratament medical pacienţilor beneficiari de ajutor social sau a altor grupuri de persoane aflate în nevoie. Cu toate acestea, mulţi pacienţi romi nu au acces la îngrijirile de sănătate din cauza discriminării directe sau indirecte. Unele cadre medicale discriminează direct pacienţii romi refuzând să îi accepte pe listele lor de clienţi ai medicilor de familie sau supunându-i abuzurilor verbale sau unor tratamente degradante. Pacienţii romi nu au acces egal la serviciile medicale de urgenta. Au fost semnalate cazuri în care operatorii de la centralele de urgenta refuză să trimită ambulanţe în zone locuite de romi. În timpul nopţii personalul medical care îşi desfăşoară activitatea în serviciul Ambulanţă, evită sau refuză deplasările la domiciliul pacienţilor din zonele locuite de romi.
  - Segregarea pacienţilor în unităţile spitaliceşti pe criterii etnice. Acest factor este în strânsă legătură cu primul factor (stereotipuri şi prejudecăţi) prezentat mai sus. Segregarea în unităţile spitaliceşti este un fenomen care a început să ia amploare în România. Din păcate este foarte greu să identifici astfel de cazuri şi să le supui atenţiei autorităţilor competente pentru a fi sancţionate. Din discuţiile purtate în special cu femeile rome, acesta practica este obişnuită în spitalul de tip maternitate.
  - Lipsa educaţiei sanitare. Majoritatea personalului medical, care au pe listele lor pacienţi din rândul etniei romilor, acuză lipsa de igienă personală şi indisciplina romilor care nu vin la vaccinări atunci când sunt chemaţi sau nu au răbdarea de a-şi aştepta rândul atunci când vin pentru consultaţie.
  - Lipsa cabinetelor medicale (lipsa medicilor de familie) în comunităţile de romi sau în imediata vecinătate a acestora. Majoritatea comunităţilor cu romi sunt situate la periferia localităţilor sau chiar în afara acestora.

Ø  PLATA INFORMALĂ

  Romii acuză personalul medical că pretinde "ciubucuri". Această acuzaţie nu vine însă doar din partea romilor ci întreaga populaţie şi în special populaţia săraca acuză calitatea scăzută a actului medical în lipsa "stimulării" personalului medical.
  Luând în considerare aspectele prezentate mai sus este puţin probabil ca să putem discuta despre o comunitate sănătoasă din punct de vedere medical. Starea de sănătate în general depinde de condiţiile de locuit, stilul de viaţă, situaţia socio-economica şi nivelul de educaţie .
  Alimentaţia romilor din comunităţile compacte cu romi este în majoritatea cazurilor deficitară atât din punct de vedere calitativ cât şi din punct de vedere cantitativ ca o consecinţă a veniturilor scăzute ale acestei populaţii. Alimentele de bază sunt leguminoasele (cartofi, fasole, etc), consumul de lactate şi de carne este redus, iar cel de fructe şi zarzavaturi proaspete este aproape inexistent. Carenţele alimentare au consecinţe grave determinând avitaminoze, malnutriţie, anemie, distrofie, rahitism. O altă categorie importantă de afecţiuni sunt enterocolitele care apar datorită consumului de alimente alterate din cauză că nu sunt păstrate în condiţii corespunzătoare. De asemenea, au fost identificate intoxicaţii alimentare apărute în urma consumului de produse alimentare expirate sau a unor produse necomestibile.
III.GRUPUL TINTA
Beneficiari directi
-          30 de cetateni de etnie roma cu varsta cuprinsa intre 18-50  de ani in judetul Iasi
-          30 de cetateni de etnie romana cu varsta cuprinsa intre 18-50 ani din judetul Iasi

Beneficiari indirecti
-          familia largita a persoanelor de etnie roma
-          familie largita a persoanelor de etnie romana

IV. Metologia abordata

Pentru acest proiect ca metatologie am ales un numar de 60 de chestionare care vor fi aplicate la:

III.               30 de cetateni romi din judetul Iasi
IV.              30 de cetateni romani din judetul Iasi

                                      

Chestionar romi   Buna ziua! Numele meu este______________________si sunt de la Facultatea de Filosofie sectia Asistenta Sociala . Sunteti amabila sa imi raspundeti la cateva intrebari privind DISCRIMINAREA ROMILOR PRIVIND SANATATEA PUBLICA.Mentionez faptul ca raspunsurile d-voastra sunt confidentiale si vor fi folosite doar la realizarea acestui studiu.


Q1 Ce credeti ca reprezinta in opinia dvs cuvantul discriminare?

_________________________________________________________

Q2 Ce tipuri de discriminare cunoasteti?

_________________________________________________________

Q3 Din cele prezentate mai jos,ce tip de discriminare credeti ca este mai des intalnita?
1.        discriminare rasiala
2.        de sex
3.        discriminare de varsta
4.        discriminare pe baza de etnie
5.        discriminarea bolnavilor HIV/SIDA

Q4 Credeti ca exista discriminare la adresa cetatenilor romi privind sanatatea publica?
1.      da
2.      nu
3.      NS/NR

Q5 Sunteti inscrisi la un medic?
1.      da
2.      nu
3.      nu raspund

Q6 Aveti asigurare medicala?
               1.da
               2. nu
               3. nu raspund

Q7 Care este motivul pentru care nu aveti asigurare medicala?
1.      lipsa banilor
2.      lipsa actelor de indentitate
3.      alt motiv.............................................

Q8 Cat de multa atentie va acorda cadrele medicale?
1.      foarte multa
2.      multa
3.      putina
4.      foarte putina
5.      deloc

Q9 Cat de des mergeti la doctor?
1.      foarte des
2.      des
3.      rar
4.      foarte rar

Q10 Care sunt motivele pentru care mergeti la doctor ?
1.      viroze
2.      pentru tratament lunar
3.      analize medicale
4.      altele.specificati pentru ce________________________

Q11 Atunci cand mergeti la medic,discutati despre :
1.      probleme strict medicale
2.      probleme sociale
3.      ambele

Q12  Care este atitudinea personalului medical fata de dumneavoastra  ?

_________________________________________________


Q13 Cata atentie va acorda personalul medical atunci cand aveti nevoie de controale periodice,vaccinuri e.t.c ?
1.      foarte multa
2.      multa
3.      putina
4.      foarte putina
5.      deloc

Q14 Comportamentul verbal al medicilor este in masura asteptarilor dvs?
1.      da
2.      nu
3.      NRQ15  Cum vi se pare ca sunteti tratat in comparativ cu cetatenii de etnie romana?
1.      la fel
2.      sunt discriminat ,pe motivul_________________________

Q16 Aveti incredere in servicile medicale actuale?
1.      da
2.      nu
3.      NR

Q17   Care este starea dumneavoastra de sanatate actuala? 
1.      foaret buna
2.      buna
3.      rea
4.      foarte rea

Q18 S-a intamplat sa vi se refuze vreun tratament?
1.      da.daca da.de ce?.......................................................................
2.      nu

Q19 Cunoasteti motivul pentru care vi s-a refuzat tratamentul ?
1.      da.daca da.de ce?..........................................................................
2.      nu

Q20 Aveti mediator sanitar ?
1.      da
2.      nu
3.      NS/NR

Q21 Sexul ?
1.      feminin
2.      masculin

Q22  Care este starea dumneavoastra civila?
1.      necasatorit
2.      casatorit
3.      vaduv
4.      divortat

Q23  Care est nivelul dumneavoastra de educatie?
1.      8 clase sau mai putin
2.      scoala de meserii
3.      10 clase/ profesionala
4.      liceu
5.      scoala postliciala
6.      colegiu/facultate
7.      master/doctorat

Q24  Care este ocupatia dumneavoastra ?
1.      intreprinzator/patron
2.      muncitor
3.      agricultor
4.      pensionar
5.      casnic
6.      elev
7.      student
8.      somer
9.      profesionist(studii superioare)
Q25  Cati membrii locuiesc in gospodarie?
1.      unul
2.      doi
3.      trei
4.      mai multi.precizati cati ____________
Q26   Cati copii aveti?
1.      unul
2.      doi
3.      trei
4.      mai multi precizati  numarul ______________

Q27   Ce varsta au copii?
1.      0-3 anii
2.       3-7 ani
3.      7-18 ani
4.      peste 18 mentionati varsta ___________Chestionar romani   Buna ziua! Numele meu este______________________si sunt de la Facultatea de Filosofie sectia Asistenta Sociala . Sunteti amabila sa imi raspundeti la cateva intrebari privind DISCRIMINAREA ROMILOR PRIVIND SANATATEA PUBLICA.Mentionez faptul ca raspunsurile d-voastra sunt confidentiale si vor fi folosite doar la realizarea acestui studiu.


Q1 Ce credeti ca reprezinta in opinia dvs cuvantul discriminare?

_________________________________________________________

Q2 Ce tipuri de discriminare cunoasteti?

_________________________________________________________


Q3 Din cele prezentate mai jos,ce tip de discriminare credeti ca este mai des intalnita?
6.        discriminare rasiala
7.        de sex
8.        discriminare de varsta
9.        discriminare pe baza de etnie
10.    discriminarea bolnavilor HIV/SIDA


Q4 Sunteti inscrisi la un medic?
4.      da
5.      nu
6.      nu raspund

Q5 Aveti asigurare medicala?
               1.da
               2. nu
               3. nu raspund

Q6 Care este motivul pentru care nu aveti asigurare medicala?
4.      lipsa banilor
5.      lipsa actelor de indentitate
6.      alt motiv.............................................

Q7 Cat de multa atentie va acorda cadrele medicale?
6.      foarte multa
7.      multa
8.      putina
9.      foarte putina
10.  deloc

Q8 Cat de des mergeti la doctor?
5.      foarte des
6.      des
7.      rar
8.      foarte rar

Q9 Care sunt motivele pentru care mergeti la doctor ?
5.      viroze
6.      pentru tratament lunar
7.      analize medicale
8.      altele.specificati pentru ce________________________

Q10 Atunci cand mergeti la medic,discutati despre :
4.      probleme strict medicale
5.      probleme sociale
6.      ambele

Q11 Ce parere aveti despre persoanele de etnie roma?
              1. foarte buna
              2. buna
              3. rea
              4. nu raspund

Q12 In cercul dumneavoastra de cunostinte,prieteni,apropiati exista si persoane de etnie roma?
1.      da
2.      nu

 Q13 Sunteti de accord ca medical dumneavoastra sa trateze si persoane de alta etnie?
1.      da
2.      nu
             3.  nu raspund


Q14 Daca da sau nu,motivati va rog raspunsul .


Q15 Crede-ti ca persoanele de etnie roma au dreptul la un tratament corect din partea cadrelor medicale?
              1.da
              2.nu
              3.nu raspund

Q16 Daca da sau nu,motivati va rog raspunsul .


Q17 Care sunt motivele pentru care ati refuza sa fiti tratati de un medic care are in grupul sau de pacienti si persoane de etnie roma?


Q18 Va considera-ti ca fiind o persoana rasista?
1.      nu
2.      da,dc?______________________________________________


Q19 Sexul ?
3.      feminin
4.      masculin

Q20  Care este starea dumneavoastra civila?
5.      necasatorit
6.      casatorit
7.      vaduv
8.      divortat

Q21  Care est nivelul dumneavoastra de educatie?
8.      8 clase sau mai putin
9.      scoala de meserii
10.  10 clase/ profesionala
11.  liceu
12.  scoala postliciala
13.  colegiu/facultate
14.  master/doctorat

Q22  Care este ocupatia dumneavoastra ?
10.  intreprinzator/patron
11.  muncitor
12.  agricultor
13.  pensionar
14.  casnic
15.  elev
16.  student
17.  somer
18.  profesionist(studii superioare)


Q23   Cati copii aveti?
5.      unul
6.      doi
7.      trei
8.      mai multi precizati  numarul ______________Q24   Ce varsta au copii?
5.      0-3 anii
6.       3-7 ani
7.      7-18 ani
8.      peste 18 mentionati varsta ___________

V.Bugetul campaniei


Transport
Afis
Pliante
Chestionare
20 lei
12 lei
8 lei(20 pliante)
30lei(60 chestionare)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta pentri noi conteazaă!

Un produs Blogger.