This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

SIDA motiv de discriminare?

Sida nu este o rusine, este o afectiune

Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) este o infectie ca oricare alta, omul infectat este un om ca oricare altul. Iar SIDA reprezinta o afectiune de care cineva poate sa sufere. Adeseori este chiar cineva de langa noi. Astazi, in intreaga lume, sunt aproximativ 44 de milioane de persoane seropozitive, adica infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Jumatate din acestea sunt tineri intre 15 - 24 de ani !
Prin cercetari sustinute s-au obtinut rezultate deosebite in domeniul tratamentului prin descoperirea medicamentelor antiretrovirale, imbunatatindu-se durata si calitatea vietii celui afectat de infectia HIV. Dar abordarea terapeutica are si o alta componenta deosebit de importanta : terapeutica psihologica care il face pe cel infectat cu HIV sa se simta normal, sa se poarte normal si sa traiasca normal. Datorita mentalitatii celor din jur, infectia HIV afecteaza uneori si integrarea sociala a celui seropozitiv, la scoala, la locul de munca si chiar in familie.
HIV / SIDA nu este singura problema de sanatate pentru care oamenii sunt discriminati si stigmatizati. Si alte conditii cum ar fi epilepsia, cancerul, bolile psihice care au condus la stigmatizare si discriminare in trecut si in prezent. Persoanele care traiesc cu HIV / SIDA sunt discriminate pentru ca infectia cu virusul iminodeficientei umane (HIV) este asociata cu comportamente care sunt stigmatizate sau considerate deviante, in mod special homosexualitatea, prostitutia si injectarea drogurilor, fiindca persoanele seropozitive (infectate cu HIV) sunt considerate responsabile pentru ca au contractat HIV, fiindca oamenii se tem sa nu contracteze HIV, fiindca religia sau credintele morale conduc la parerea ca infectarea cu HIV este rezultatul unei greseli morale, a promiscuitatii sau a sexualitatii deviante sau pur si simplu fiindca persoanele seropozitive (infectate cu HIV) provin din medii cu un nivel scazut de acces la informatii, medii in general sarace. De la compasiune la supraprotectie si uneori pana la respingere si abandon, trairile celor de langa persoana seropozitiva o afecteaza in mod direct, amplificand starea de stress existenta.
HIV, SIDA, nu sunt o problema doar a celui afectat, ci si a noastra, a tuturor celorlalti.
Stigmatizarea si discriminarea sunt probleme cu care persoanele infectate cu HIV / afectate de SIDA se confrunta in mod real. Ele reprezinta o bariera pentru persoanele seropozitive, din cauza careia nu pot avea acces la servicii fie din cauza ca sunt refuzate, fie din cauza ca se tem sa ceara aceste servicii pentru ca se asteapta sa fie respinse.
Asocierea infectiei HIV / afectiunii SIDA cu comportamentele "rele" si cu moartea descurajeaza oamenii sa se gandeasca la faptul ca si ei ar putea fi seropozitivi. Reducerea stigmatizarii si discriminarii persoanelor infectate cu HIV poate aduce imbunatatiri in viata celor infectati / bolnavi. Educatia despre HIV / SIDA poate reduce discriminarea persoanelor seropozitive, pentru ca poate duce la o intelegere corecta a riscului de infectare cu HIV.
Sunt multe situatii in care oamenii nu considera necesar sa foloseasca prezervativul la inceperea unei relatii sexuale, dar, aceeasi oameni cred ca este periculos sa dai mana cu o persoana care este infectata cu HIV. Este ceva de genul "ne ferim de SIDA atunci cand ne temem, incercand sa punem in aplicare mijloace de protectie de genul: evitam purtatorii", dar putem fi la risc tocmai atunci cand consideram ca suntem in siguranta : cand pornim de la premisa ca partenerul nu este infectat.
Exista forme directe sau indirecte de stigmatizare, sunt forme legale de discriminare, sau forme ilegale, discriminarea poate avea efecte intentionate sau neintentionate. Discriminarea poate duce la excluderea din scoala a copiilor (discriminare care este pedepsita in conformitate cu legea discriminarii), la crearea unor clase speciale pentru copiii infectati cu HIV (discriminare legala), la concedierea persoanelor infectate (de obicei din "alte motive"), la refuzarea unor servicii medicale. In general si cei care stigmatizeaza, si cei care sunt stigmatizati sunt priviti negativ de societate, conform normelor morale.
Fiecare are dreptul si obligatia de a actiona spre binele celor neinfectati si al celor infectati. Nimic nu ne indreptateste sa catalogam o persoana dupa boala pe care o are sau sa incalcam drepturile celor infectati, crezand (in mod fals, de multe ori) ca o facem spre binele comunitatii.
Atitudinea pozitiva din jurul celui (seropozitiv (infectat HIV), afectat de SIDA, este normala si in acelasi timp si necesara.
Adulti sau copii afectati de infectia pe care o poarta, traiesc cu noi si incearca sa o faca normal si demn, bucurandu-se de tot ceea ce inseamna viata. Lupta cu boala si uneori trebuie sa lupte si cu ignoranta sau chiar rautatea celorlalti.
Trebuie sa le respectam drepturile, trebuie sa fim alaturi de ei fiindca nu se stie cat timp vor mai fi ei langa noi ...
Sa nu ii izolam, sa nu ii abandonam ! Cu totii ne temem de ceea ce nu cunoastem iar imaginatia sporeste temerile.

Scris de:Irimia Roxana

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta pentri noi conteazaă!

Un produs Blogger.